HTML

humanrobot

Vélemények, ismeretek, hitek a tanítás, fejlesztés, képzés világából.

friss

  • Odafigyelátor: de jó, hogy ezek a dolgok így megfogalmazódnak, tudatosulnak. jó lenne, ha minél többen tudnánk mo... (2012.01.19. 14:31) Kreativitás minden munkakörben?
  • szergejsztahanov: @coworking: szia! ha érdekelnek ezek a témák, várunk a blogunkon! Most például ezzel a cikkel: the... (2011.12.15. 09:58) COworking
  • szúnyog69: nem adom ingyen magam:) themostwanted.blog.hu/2011/12/14/soha_ne_add_ingyen_magad (2011.12.15. 09:56) Ma mit fogsz másképp csinálni?
  • R.Andi: Én úgy gondolom, hogy a vezetés olyan, mint a gyermeknevelés. A vezető az „édesanya” a beosztottai... (2011.12.15. 09:16) Delegálsz vagy csinálod?
  • Állás hol?: Tehát ha jól értelmezem a tanulságot ebből az interjú részletből, akkor minden egyéni vállalkozó ,... (2011.11.02. 10:16) Vezető vagy tulajdonos

COworking

2011.02.21. 15:33 humanrobot

CO-worker vagy COworker?

Az angol co-worker szó munkatársat jelent. Amint elhagyjuk a kötőjelet, a szó kiejtése még mindig ugyanaz marad. Jelentése azonban megváltozik. Egy olyan figurára utal, aki egy bérelt íróasztalnál dolgozik. Függetlenül, de nem egyedül.
Ő az atipikus munkavállaló. Vagyis nem tipikus. Egy újfajta munkastílust képvisel, aki szemben a röghöz kötött formával, szabadon osztja be idejét, több szervezéssel és nagyobb felelősséggel dolgozik.
 
 lappangó coworker
 
Várhatóan egyre több vállalkozó szellemű szabadúszó jelenik majd meg a munkaerőpiacon. Miért? Mert a gazdasági változások generálta bizonytalanságra rugalmassággal lehet jól válaszolni. És mert amikor dolgozunk, jó esetben nem az időnket adjuk el, hanem a teljesítményünket.

A coworking koncepciója alapvetően a szabadúszók és az induló vállalkozók, vállalkozások boldogulását hivatott megkönnyíteni. Felmenti őket az otthoni ingerszegény, magányos munkától, vagy éppen a zavaró kávéházi füsttől és zajtól. Cserébe, a szabadságot oly fontosnak tartó írónak, web-designernek vagy tanácsadónak inspiráló keretet és ritmust biztosít munkája végzéséhez.

 
Egy kezdő vállalkozás vagy vállalkozó honnan teremt pénzt arra, hogy irodahelyiséget vagy akár asztalt béreljen? A kérdés jogos. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a közösségi munkatérben való részvétel egyfajta befektetés. Kockázata azonban nem nagy, hiszen ha nem jön be ez a munkastílus, dönthetünk úgy, hogy a következő nap már be sem megyünk.
 

Arra a felismerésre nyújt kiváló fizikai közeget, hogy az emberek közötti együttműködés, a feladatok specializálása mindenki számára kifizetődő, s út a hosszabb távú üzleti sikerhez. Ehhez persze bizalomra van szükség: bízom a másikban, bízni abban, hogy az egymással megosztott munkalehetőség kölcsönös. A másikban való bizalomhoz pedig önbizalomra van szükség.

 „Utólag mesélte valaki, hogy már korábban állt lenn a kapuban, az ujja a kapucsengőn volt, mégsem nyomta meg, mert nem tudta mi várja fenn. Talán amiatt, hogy egy lakásba csönget, ami ráadásul egy bérház negyedik emeletén van.” -mesélték a budapesti Colabs alapítói.

Aki kellően nyitott és mer is csöngetni, az nyer. Azon túl, hogy közösségre talál, nagy valószínűséggel pár napon belül munkakapcsolatot is kialakít. Az itt dolgozók felfedezhetik a tudásmegosztás örömét és saját közös projektek megalkotóivá is válhatnak.

Ezek az irodák ráadásul külön hangsúlyt fektetnek a külső erők bevonására. Különféle, az indulást segítő, igény szerinti tanácsadással, szakma specifikus találkozókkal vagy workshopokkal is szeretnék az ott dolgozók vagy érdeklődők munkáját előmozdítani.

COffice

A közösségi coworking tér mellett akár egy kisebb, elszeparált helyiségben is dolgozhatunk.

 zongora-design

Vannak kifejezetten olyan profillal rendelkező 3-4 fős kis cégek, akiknek az arculatát építi, ha egy dizájnos, jól berendezett irodahelyiséget bérelnek a belvárosban. Nekik ez optimális munkakörnyezetet biztosít, hiszen teljes nyugalomban végezhetik a munkájukat, fogadhatnak ügyfeleket. Olcsóbb, mintha saját irodát bérelnének, ráadásul rezsi számlákra vagy a takarításra sincsen gondjuk. A nélkülözhetetlen irodai felszerelések, mint a gyors net, fénymásoló, papír, vagy akár konferencia szobák szintén rendelkezésre állnak. És ha véletlenül elfogy a tej a kávéhoz, csak egy telefonjukba kerül annak pótlása. 

COspace

A coworking nagyobb és szabadabb életteret biztosít a munkavállaló számára. A nagyobb élettér pedig fenntarthatóbb és egészségesebb életformát generál. Ezen irodák alapítói jellemzően elkötelezettek a társadalmi és környezeti felelősségvállalás iránt. A helyiségek kialakításánál, a belső atmoszféra megteremtésénél a környezetkímélés mellett az inspiratív, közösségközpontú tér szerepel az első helyen. Kortárs képzőművészeti alkotások várják például a budapesti Loffice-ba betérő dolgozókat. A Bring The Art Home művészetpártoló programsorozat keretében számos jeles kortárs képzőművész alkotásaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Ha megtetszik egy kép a falon, elérheted a készítőjét és rövidesen akár a kép gazdája is lehetsz.

 kortárs konyha

COmmunity

A coworking munkastílus pár éve az USA-ból indult útjára és ma már gomba módjára szaporodnak az irodák Európa-szerte is. A közösség a távolságok ellenére meglehetősen összetartó. 2010 őszén Brüsszelben, az ottani Hub irodában tartották az első európai coworking konferenciát, ahol 120 iroda vett részt. Az egymás közötti  rivalizálás nem jellemző. Erre jó példa, hogy az ott jelen levő 4 különböző berlini coworking iroda közös prezentációban népszerűsítette városát.

A közösség a google groups-on szerveződik és bővül folyamatosan, itt könnyen megtalálják az utazó coworkerek az irodákat. Megérkeznek egy városba és egy-két napot vagy hónapot az adott irodák egyikében dolgoznak. A magyarországi Colabsosok nagyon szeretik a külföldieket, mert "mindig feldobják a hangulatot". Volt olyan hét, amikor egyszerre hat különböző nemzetiségű (indiai, amerikai, belga, holland, pakisztáni és ír) coworker költözött be hozzájuk.

A világ 10 legjobb coworking helyét itt találjátok.

COnnection

Hogyan tovább? A coworking konnektor a falban. Összekapcsol, működőképessé tesz egy projektet és feltölti energiával. Beindít valamit, a rendszer alaphelyzetbe áll. A kezdeti cél pedig átalakul. Már nem helyet keresel, hogy valahova beköltözz, hanem befektetőket, hogy valahova ki.

eniko.dorogi@gmail.com

 

Köszönet a készséges beszélgetésért a Colabs alapítóinak: Borbély Gábornak, Bakó Zsoltnak és Bogár Bencének; a Loffice-ban irodát bérlő Kovács Hédának és a Stylewalker Promotion-nek, valamint Klementz Panninak, a Loffice társalapítójának.

 

To be COntinued...

2 komment

süti beállítások módosítása