HTML

humanrobot

Vélemények, ismeretek, hitek a tanítás, fejlesztés, képzés világából.

friss

  • Odafigyelátor: de jó, hogy ezek a dolgok így megfogalmazódnak, tudatosulnak. jó lenne, ha minél többen tudnánk mo... (2012.01.19. 14:31) Kreativitás minden munkakörben?
  • szergejsztahanov: @coworking: szia! ha érdekelnek ezek a témák, várunk a blogunkon! Most például ezzel a cikkel: the... (2011.12.15. 09:58) COworking
  • szúnyog69: nem adom ingyen magam:) themostwanted.blog.hu/2011/12/14/soha_ne_add_ingyen_magad (2011.12.15. 09:56) Ma mit fogsz másképp csinálni?
  • R.Andi: Én úgy gondolom, hogy a vezetés olyan, mint a gyermeknevelés. A vezető az „édesanya” a beosztottai... (2011.12.15. 09:16) Delegálsz vagy csinálod?
  • Állás hol?: Tehát ha jól értelmezem a tanulságot ebből az interjú részletből, akkor minden egyéni vállalkozó ,... (2011.11.02. 10:16) Vezető vagy tulajdonos

miért iskola? és miért TED-talk

2012.09.24. 12:40 humanrobot

Most, hogy a tanévkezdésen túl vagyunk, emelkedjünk ki a hétköznapok ritmusából és tekintsünk rá picit messzebbről a közoktatás, egyáltalán az iskolai oktatás világára. Ehhez igen szórakoztató segédeszköz Will Richardson Why School?: How Education Must Change When Information and Learning Are Everywhere című könyve.

2012_09_24_why_school_cover.jpg

Számomra mindig megdöbbentő volt, hogy a pedagógusok egymástól különválasztva emlegettek "oktatást" és "nevelést", csak mióta saját gyerekem is iskolába jár, jöttem rá, miért értelmetlen az "iskola az életre nevel" tétel és saját tréneri-könyvszerzői tapasztalatom alapján állíthatom, hogy a tényszerű tévedés azt kiabálnia az ideges tanárnak a tanterem közepén, hogy "fiam itt én beszélek, s csak ha kérdezlek, akkor válaszolj".
Richardson könyve akár a magyar közoktatásról is szólhatna, de az angolszász intézményrendszerrel kapcsolatban teszi fel a kérdést: mi a feladata és a felelőssége az iskolának akkor, amikor az összes ott tanított tétel legfrissebb változata azonnal rendelkezésre áll az interneten.
A választ számomra a South Park Ritmikus csimpifon című epizódja (3. évad, 13. rész) adja meg, ahol az iskola intézményétől óvó szülő fantasztikus kis robotembereket nevel gyerekeiből - gyakorlatilag zéró szociális készségekkel.
2012_09_24_south_park_ritmikus.jpg
De vissza a könyvre! Ami az én érdeklődésem felkeltette, hogy a - méltán, bár néha túlzottan - népszerű TED jelentette meg Richardson könyvét e-book formájában. A formátum önmagában nem újdonság, azonban a szemlélet igen: a kéthetente megjelenő sorozat minden darabja 20.000 szó alatti terjedelmű: egy cikknél hosszabb, de egy novellánál talán rövidebb terjedelmű, ahogyan hirdetik: "elegendően rövid ahhoz, hogy egy ültő helyünkben elolvassuk". Vége a 12 kötetes keménykötésű Brehm Állathatározóknak.

Címkék: iskola nevelés közoktatás tanterem