HTML

humanrobot

Vélemények, ismeretek, hitek a tanítás, fejlesztés, képzés világából.

friss

  • Odafigyelátor: de jó, hogy ezek a dolgok így megfogalmazódnak, tudatosulnak. jó lenne, ha minél többen tudnánk mo... (2012.01.19. 14:31) Kreativitás minden munkakörben?
  • szergejsztahanov: @coworking: szia! ha érdekelnek ezek a témák, várunk a blogunkon! Most például ezzel a cikkel: the... (2011.12.15. 09:58) COworking
  • szúnyog69: nem adom ingyen magam:) themostwanted.blog.hu/2011/12/14/soha_ne_add_ingyen_magad (2011.12.15. 09:56) Ma mit fogsz másképp csinálni?
  • R.Andi: Én úgy gondolom, hogy a vezetés olyan, mint a gyermeknevelés. A vezető az „édesanya” a beosztottai... (2011.12.15. 09:16) Delegálsz vagy csinálod?
  • Állás hol?: Tehát ha jól értelmezem a tanulságot ebből az interjú részletből, akkor minden egyéni vállalkozó ,... (2011.11.02. 10:16) Vezető vagy tulajdonos

Szociális gerillafilm díjat nyert Bécsben

2010.10.18. 17:26 humanrobot

A társadalmi célú üzenetek célbajuttatóitól sosem állt távol a „gerillamarketing”, sőt a módszer egyenesen innen ered. Mintha Magyarországon is kezdene teret hóditani a nem várt helyeken, meghökkentő formában megjelenő non-profit hirdetés. Ezt ismerte el a Bécsi Egytem és a European Society for Education and Communication által alapított Erasmus Euromédia Díj múlt pénteken.

A Kurt Lewin Alapítvány és a yippbibox.com közös produkciója egy olyan egyperces animáció volt, mely célja a társadalmi kirekesztés veszélyeire felhívni a figyelmet. Az alapítvány 2009-ben Békéscsaba városának polgárait mozgósította azzal az elképzeléssel, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek oktatásában és nevelésében érintett szereplők kezdejenek párbeszédet a mindennapi problémákról. Ezt a programot népszerűsítette a film. „Az egyperces animáció vizualitásának alapja a mindennap, mindenki által látható számítógép-képernyő volt” – mondja Varsányi Pál a program dizájnere. „Az excel nem csak számok táblázata, de igazán flexibilis vizuális felület is lehet, a lényeg, hogy más perspektívából mutassuk meg, ahogyan a program címe is üzeni ezt, egy persepktíva nem elég”.


„A vírusfilm szándéka szerint azt üzeni, hogy egy élethelyzetet, egy problémát számtalan perspektívából lehet szemlélni, s ha törekszünk erre, megtalálhatjuk a megoldást” – mondja Ligeti György a film producere és zeneszerzője. „A vírusfilm készítése során arra törekedtünk, hogy kihasználjuk a történet és a forma csatornáit. A történet az 1. üzenet, miszerint amit ma megteszünk, annak hatása van a jövő generációjára is, azaz az oktatás társadalmi befektetés. A 2. üzenetet a forma hordozza, amennyiben egy síkbeli animáció átalakul térbeli (perspektivikus), sőt később valódi térbeli (kivágott és megépített alakzatok) ábrázolássá. Ezzel kívántuk bemutatni azt a megközelítést, hogy egy probléma megoldásához egy perspektíva nem elég.”

A program megközelítése, hogy az ember maga teremti a valóságot. Akármilyenek is a külső körülmények, mindig van választási lehetőség. A gazdasági válság, a pártok, intézmények, cégek közötti olykor közötti etikátlan harc, a napi rohanás és „elhavazottság” pusztán ürügyek, de nem érvek a cselekvéssel szemben. Az 1perspektíva.net program filozófiai alapja az, hogy kizárólag rajtunk múlik, milyen lesz szűkebb környezetünk holnap, egy év múlva vagy egy generáció múlva. A többi külső körülmény csak díszlet.

Az Erasmus Euromédia Díj átadására 2010. október 15-én került sor a Bécsi Városháza Dísztermében. A díjat prof. Thomas Bauer a Bécsi Egyetem Médiaintézetének professzora adta át. Az esemény fő fókusza egyébként Törökország volt, amennyiben a török bevándorlók helyzete, nemegyszer társadalmi kitaszítottsága nem csak Ausztria, de Európa számos más országa számára is jelentős kihívást jelent, különösen a török európai csatlakozás küszöbén.

komment

Címkék: bécs gerilla euromedia 1perspektiva.net

süti beállítások módosítása