HTML

humanrobot

Vélemények, ismeretek, hitek a tanítás, fejlesztés, képzés világából.

friss

  • Odafigyelátor: de jó, hogy ezek a dolgok így megfogalmazódnak, tudatosulnak. jó lenne, ha minél többen tudnánk mo... (2012.01.19. 14:31) Kreativitás minden munkakörben?
  • szergejsztahanov: @coworking: szia! ha érdekelnek ezek a témák, várunk a blogunkon! Most például ezzel a cikkel: the... (2011.12.15. 09:58) COworking
  • szúnyog69: nem adom ingyen magam:) themostwanted.blog.hu/2011/12/14/soha_ne_add_ingyen_magad (2011.12.15. 09:56) Ma mit fogsz másképp csinálni?
  • R.Andi: Én úgy gondolom, hogy a vezetés olyan, mint a gyermeknevelés. A vezető az „édesanya” a beosztottai... (2011.12.15. 09:16) Delegálsz vagy csinálod?
  • Állás hol?: Tehát ha jól értelmezem a tanulságot ebből az interjú részletből, akkor minden egyéni vállalkozó ,... (2011.11.02. 10:16) Vezető vagy tulajdonos

Ügyvédjelöltet keresel?

2010.05.23. 20:41 humanrobot

Önálló ügyvédi irodával rendelkezel, illetve másokkal vagy rezsiközösségben. Úgy érzed, állandó küzdelmed van az ügyfelekért (olykor ügyfelekkel), és már a te segéderőiddel is boldogulnod kell. Íme néhány tapasztalat az ügyvédjelöltekkel való együttműködés világából. Mit kell tenned, ha magas szintű munkát szeretnél és hosszú távon ügyvédjelöltjeidtől?
 

 

 

 

 


Hibák, melyeket néha még te is elkövetsz

1. Túl közel kerültök egymáshoz

Minél kisebb egy iroda, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy az ember egyedül van a gondjaival, nincs, akitől tanácsot kérjen, de még csak olyan sincsen, akinek sóhajtozhat alkalom adtán kicsit. Az ügyvédjelölt azonban nem üzlettárs, hanem alkalmazott. Bizonyos határok között, akár kiválóan végzi a munkáját, akár kevésbé, akár zsúfolt a váród ügyfelekkel, akár nem, ő havi fizetésért dolgozik. 2. Nincsen lehetősége a fejlődésre

Ügyvédjelölt és nem kifutófiú. Nem szolga, nem cseléd. Bár a magyar viszonyok között egy ügyvédi iroda kellékei, berendezkedése, sőt a városban elfoglalt fizikai pozíciója igenis befolyásolja annak megítélését, a benne uralkodó viszonyok mégsem helyes, ha a háború előtti feudális munkaleosztást tükrözik. Hatalmas íróasztal, a papírvágó kés még a dédnagyapádé volt, az ügyvédjelölt pedig szolgaként hajbókol a méltóságos ügyfelek előtt. Az ilyen ügyvédi iroda koncepciója kevéssé a szakmaiságra, a gyors és magas szakmai színvonalú ügyintézésre épül, inkább a képmutatásra. neked sem arra van szükséged, hogy valaki kipucolja a cipődet, hanem olyan motivált fiatalokra, akik hosszabb távú lehetőséget látnak a veled való együttműködésben a saját karrierjük építésére.



3. Nem egyértelmű a felelősségek határa és a feladat

Sok esetben a véletlen hozza magával, hogy kinek mi a dolga. Érzelmeink, a külvilág ingerei, a külvilágból érkező ingerült ügyfelek és ügyintézők nagyban befolyásolják idegállapotunkat. Ennek nyomán hol elvárod, hogy az ügyvédjelölt inkább kétszer kérdezzen téged, mint egyszer hibázzon, hol irritál, ha egyáltalán rád néz, vagy az ajtódhoz közelít. Néha belenézhet a legtitkosabb anyagokba, néha felháborodsz – ha csak magadban is – hogy miért akarna mindenbe belelátni a jelölted.



4. Nem érti a helyzetet: ez a te vállalkozásod, ő pedig alkalmazott

Nyilvánvaló, hogy egy alkalmazott, pláne egy fiatal, a munka világát még kevéssé ismerő ember nincsen annak tudatában, hogy egy olyan vállalkozásról van szó, melynek te vagy a tulajdonosa – annak minden kötelezettségével és hasznának élvezetével –, illetve vezetője és ő beosztott alkalmazott. Számomra megdöbbentő, hogy cégek alapításával és ügyeinek intézésével évtizede foglalkozó ügyvédek sincsenek minimális vállalkozási ismeretek birtokában, amennyiben például nem választják szét egymástól a saját munkavégzésükért befolyó fizetésüket és az iroda sikeres tevékenységéből származó nyereséget, osztalékot, hasznot – nevezzük bárhogyan is. Hát még az ügyvédjelölt! Akinek kevés fogalma van arról, hogy mivel jár vezetni, mivel jár tulajdonolni egy vállalkozást. Hiába hallgatta azt öt éven keresztül a jogi egyetemen.

Néhány lehetőség

1. Keress alkalmazottat tudatosan

Hozz döntést, hogy milyen célból keresel segéderőt? Sorban állni a cégbíróságon? Leveleket átvenni és feladni? Kávét főzni? Ezek olyan tevékenységek, melyek nélkül nem működik egy ügyvédi iroda. Ha főleg ilyen téren szorulsz más ember idejére, energiájára és türelmére, lehet, hogy nem is ügyvédjelöltre van szükséged, hanem titkárnőre.

Ha olyan feladatokat is tudsz adni másoknak, melyhez kifejezetten jogi végzettség szükséges (és ügyvédjelölti esküt tett alkalmazottra), hirdess pályázatot. Tedd vonzóvá az irodádat egy olyan fiatalember számára, aki a későbbiekben maga is ügyvéd szeretne lenni és kincseket ér számára az a gyakorlati tapasztalat, melyet a jogi vállalkozás világában szerezhet meg néhány év alatt.

Ne feledd el, hogy nem egyszerűen az állásokért állnak sorban emberek, hanem a jó állásokért. Nem csak a leendő ügyvédjelöltnek kell azt sugároznia magából, hogy ő a te embered, de a te irodádnak is elegendően vonzónak kell lennie számára. Sokan keresnek, de sokan kínálnak is állást.

2. Hirdess a megfelelő helyeken

Ha sikerült megfogalmaznod a szerinted vonzó álláshirdetést, add fel olyan helyeken, amelyek célzottan azoknak szólnak, akik valószínűleg épp a te ügyvédi irodádban akarnak elhelyezkedni. Példa erre a Jogi Fórum vagy az ügyvédjelölt.hu oldal, de jók lehetnek a nagyobb állásportálok is (a HVG Jobline.hu oldala, a Workania, vagy a Jobpilot).

Fizetni kell érte? Igen. Az ingyenes nem biztos, hogy vacak, de a humanrobot tapasztalatai szerint a valóban sok potenciális jelentkezőt elérő hirdetési felületért fizetni kell. Még te fizetsz azért, hogy munkavállalót találj? Bizony. Az ügyvédjelölt alkalmazása egy befektetés. Miután megtaláltad őt, be is kell tanítani és össze kell hogy szokjon az irodával. Ez idő, energia, pénz. De hiszen azért keresel valakit, hogy a későbbiekben olyan feladatokra tudj koncentrálni, melyeket csak te tudsz elvégezni.



3. Tűnj ki a többi hirdető közül

A humanrobot egy partnerének álláspályázata így kezdődött:



"Elsősorban szerzői és társasági jogra, valamint azok határterületeire szakosodott ügyvédi iroda kínál lehetőséget olyan ügyvédjelöltek számára, akik<

1. nem csak kávét főzni és a földhivatalban sorban állni szeretnének, de érdemi és az iroda tevékenységein belül változatos munkát kívánnak végezni;
2. akik egy ügyvédi irodából nem csak, mint jogászok, de akár mint a későbbi saját ügyvédi vállalkozásuk tulajdonosai is többet akarnak látni;
3. életpályaként tekintenek a jogászi hivatásra, és arra hajlandóak energiát és időt áldozni."


A 28 jelentkező közül öten kerültek meghallgatásra, mind az öten megemlítették, hogy a kávéfőzésre kapták fel a fejüket: végre egy hely, ahová nem mint irodai szolga kell bekuncsorogniuk abban a reményben, hogy évek múltán egy tyúkper iratanyagába ők is betekinthetnek.



4. Legyen többfordulós a pályázat

Fontos, hogy érezze a jelentkező, hogy sokak közül kerül majd kiválasztásra, hogy több kört kell tennie és hogy komolyan figyelsz azokra a szempontokra, amelyeket megadsz az álláspályázatban. Add meg azokat a kritériumokat, amelyek alapján szelektálni fogsz a jelentkezők közül és valóban azok alapján szelektál.

Ha a jelentkező által beszélt nyelvek száma és a nyelvtudás színvonala a szempont, akkor ne annak alapján dönts, hogy van-e gyereke vagy sem. Ha a jelölt által kért munkabér nagysága (alacsonysága) a szempont, akkor ne az önéletrajzának formaisága alapján ítélj. Bár ez utóbbi esetben tudd, hogy olcsó bérért valószínűleg olcsó munkát fogsz kapni.

Szelektálj annak alapján, hogy a jelentkezők az általad megadott határidőn belül küldik-e az anyagaikat. Ha azon túl, akkor jó eséllyel számíthatsz arra, hogy a későbbiekben is határidőn túl fog dolgozni sok-sok erkölcsi és anyagi kárt okozva irodádnak.

A lényeg, hogy amikor már a személyes meghallgatásra kerül a sor, legyen tisztában vele minden jelentkező, hogy egy rostán már átesett, azaz valamiért valakik jónak ítélték a teljesítményüket. Így ráadásul nem kell meghallgatnod minden jelentkezőt. Mindig értékesebb annak a focicsapatnak a tagjának lenni, amelyikbe nehezebb bekerülni.

Mi legyen azokkal, akik úgymond, kiesnek a rostádon? Köszönd meg nekik is a jelentkezést és kívánj jó álláskeresést. Ők is emberek, akár te, elutasítás helyett néhány jó szóra vágynak. Miért nem kerültek be a második körbe? Mert nem kerültek be oda, és nem azért, mert ők rosszak, alkalmatlanok. És ne feledd, a következő évtizedben simán találkozhatsz velük mint kollegákkal. Tudom, milyen hálásak a jelentkezők a korrekt visszajelzésért.

5. Kérj speciálisat

Itt nem a fürdőruhás, egészalakos képre gondolok, bár erről ejtsünk itt két mondatot: a fénykép fontos egy önéletrajz mellé, de nem minden. Nagyban befolyásol a döntés során, ám az adott kép egy adott pillanat felvétele egy gép által. Továbbá, ügyvédjelöltet keresel, nem szeretőt, így a munkához jobbára közel álló szempontok alapján érdemes valami olyat kérni, ami segíti a kiválasztást.

Egy ügyvédi irodával együttműködve a humanrobot a jelentkező a munkahellyel kapcsolatos elvárásait és vállalásait kérte leírni. Telitalálat. A jelentkezők komoly hányada egyszerűen elfelejtette ezt a szöveget csatolni. A "tisztelt Hölgyem/Uram" megszólítású semmitmondó motivációs levél mellől elmaradt az a dokumentum, ami arról adott volna tanúbizonyságot, hogy valójában mit akar a majdani ügyvédjelölt egy olyan helytől, ahol végtére is az egész napját tölti, illetve mi az, amit nyújtani hajlandó. Aki elfelejt válaszolni egyik vagy másik kérdésedre akár azt is előrevetítheti, hogy majd egy szerződés szövegének egyik vagy másik pontján átsiklik a szeme. Ez pedig intő jel neked.

Másrészt rögtön kiderül, hogy a jelentkezők egy része (elárulom, legnagyobb része) soha nem gondolkodott azon, hogy milyen elvárásai és milyen lehetséges vállalásai vannak egy munkahellyel kapcsolatban. Ügyvédi irodáról lévén szó, akár tekinthetjük ezt a dokumentumot egyfajta – hangsúlyozom nem jogi értelemben vett – szerződés-tervezetnek is. Ezt adom én, ezt adod te – írja a jelentkező. De a munkavállalók jelentős része a munkahelyet nem valamiféle partneri együttműködésnek, hanem eleve egy alá- és fölérendelt viszony terepének tekinti. Ez pedig nem az ő hibájuk. Mégis neked kell majd valamit kezdened vele.



6. Alkalmazz több embert

Ha megtörténtek az állásinterjúk, kiválasztottad a jelölteket, mehet a munka. Már csak az a kérdés, hogy meddig. Mi van akkor, ha egy hét után otthagy téged az ügyvédjelölted, aki ugyebár csak próbaidőn van? (A próbaidőről annyit, hogy légy annak tudatában, hogy nem csak te próbálod ki a jelöltedet, de ő is a te irodádat.) Mi van akkor, hogy egy hónap után rájössz, hogy nem ilyen lovat akartál?

Erre megoldás az, hogy a jelentkezők és kiválasztottak közül két ügyvédjelölt-jelölttel kezdesz dolgozni. Első ránézésre azt is megoldottad ezzel a fordulattal, hogy ne kelljen döntened arról, végül melyik jelentkezővel kötsz szerződést, erre azonban nem biztatlak. A legrosszabb döntés is jobb, mint a végtelenségig elodázott döntés.

Az igazi oka annak, hogy érdemes több jelölttel dolgozni, hogy így már team vagytok. Ha figyelmet tudsz arra fordítani, hogy rendszeresen összeüljetek, akkor nagyobb hatékonysággal tudod felkészíteni a jelöltjeidet a napi és a hosszabb távú feladatokra. Három ember ráadásul valóban egy csoport, így ha teret engedsz a szakmai diskurzusnak, akkor sokkal izgalmasabb és minden szereplő számára (így a te számodra is) gyümölcsözőbb beszélgetések alakulnak ki. Két ügyvédjelölttel egyszerűbb a munkamegosztás, hiszen rövid idő alatt kiderül, melyikük milyen jellegű munkával terhelhető inkább. És végül, a szó jó értelmében inspirálják egymást, neked csak arra kell ügyelnek, hogy ne induljon meg közöttük a másik furása, ne az intrika, a gonosz és nemtelen verseny uralja el irodád légkörét.

komment

Címkék: fejlődés toborzás ügyvédjelölt

süti beállítások módosítása